Bli trätekniker med vår roliga & kreativa träutbildning.

Att arbeta med trä

Vill du jobba med ett levande material är utbildningen till trätekniker ett naturligt val.

Vid träteknikerprogrammet får du lära dig hela produktionskedjan; från uppdelning av stock till att designa och tillverka färdiga produkter.

Trä är kanske ett av naturens mest formbara material och har använts sedan urminnes tider – både för dess praktiska funktion och för att det är vackert. Trä kommer också ha en stor betydelse i framtiden, främst av ekologiska skäl.

Sök till utbildningen här!

Skapa ett kontaktnät med LIA inom träindustrin

En fjärdedel av utbildningen består av LIA (Lärande i arbete) på träföretagen vilket ger nyckelkunskaper och inte minst, värdefulla kontakter. För att få ett stort kontaktnät ingår mässbesök samt att leverantörer till träindustrin kommer till skolan och presenterar
sina produkter.

Spännande karriärmöjligheter som trätekniker

Träteknikerutbildning i Hammarö AB (TTU) ligger vid Skoghalls centrum, tio minuters bussresa från Karlstad. I den tidigare Rikssågverksskolans lokaler har vi en unik utbildningsanläggning där vi kan hantera hela tillverkningsprocessen. Träutbildningen är utformad i samarbete med branschen för att motsvara kraven på framtidens medarbetare, i såväl stora som mindre företag.

Tänkbara yrken efter vår träutbildning

Genom hyvling och komponenttillverkning skapas bland annat lister och paneler till byggvaruhandeln. Som sågverkstekniker bestämmer du uppdelningen av stock samt hur trämaterialet ska torkas till rätt fuktkvot. Många småhus byggs av fabrikstillverkade moduler som sedan monteras på plats. Inredningssnickare tillverkar möbler och inredning manuellt och även med hjälp av datorstyrda fräsar utifrån digitalt framtagna ritningar. I samtliga delar av träbranschen finns också ett stort behov av duktiga säljare.

Ämneskunskaper

Inom träteknikerutbildningen studerar vi bland annat trädesign, produktionsekonomi, ledarskap samt svenska för tekniker och engelska för tekniker. Utbildningen avslutas med ett större examensarbete där de studerande tillsammans med praktikföretagen fördjupar sig i ett område som har betydelse för företagens och individens utveckling.