TTU Hammarö

Övergång till friskola blev nytändning för träteknikerutbildningen

20 april, 2021

Bilden: Kristian Blomén, Jon Stenberg; Per Strandberg, Kyocera och Jörgen Esslinge, TTU, framför den senaste investeringen.

När Rikssågverksskolan skulle läggas ned 2014, togs skolan över av två lärare. Det var en lyckad satsning och med den senaste tekniken i huset är träteknikerutbildningen i värmländska Hammarö populär för såväl vidareutbildning som omskolning.

Utbildningen drevs tidigare i kommunal regi, och Jörgen Esslinge var då lärare på skolan. Han var en av de två lärarna som gick in och räddade skolan med en bolagisering och övergång till friskola.

Idag är Träteknikerutbildning i Hammarö AB, TTU, klassad som yrkeshögskola och är Sveriges enda utbildning som lär ut hela flödet, från stock till färdig produkt. Eleverna kommer från hela landet och har väldigt olika bakgrund. En del har självklart med sig erfarenheter från träbranschen, medan andra har helt annan bakgrund, som exempelvis frisör eller vårdbiträde. Ungefär en tredjedel av eleverna är kvinnor, och medelåldern är 30–35 år.

I oktober hade TTU ett coronasäkrat öppet hus för sina branschkollegor för att visa upp det senaste tillskottet i den 40 maskiner starka maskinparken, en 5-axlig skönhet vid namn Biesse Rover A 1232. Investeringen blev möjlig med hjälp från Ljungbergsfonden som främjar samhällsnyttiga projekt inom bland annat teknik.

– Vi hade två Biessemaskiner sedan tidigare, och Jon Stenberg kände jag mycket väl, berättar Jörgen Esslinge som är vd och idag den ende ägaren av friskolan. Vi har alltid haft bra kontakt med Dag (Lindrud, reds. anm.) och servicegänget. Jon Stenberg har bra personal som fixar eventuella problem snabbt när det gäller. Så när det var dags att investera igen kollade vi inte ens med någon annan.

Träteknikerutbildningen har generellt ett gott rykte i branschen, och det betyder mycket att få in nya moderna maskiner. Teknikhöjden på Biessemaskinen bidrar så klart till att göra eleverna anställningsbara.

Jörgen gillar särskilt Biesses nya mjukvara för styrning och programmering:

– bSolid är en revolution. Det är enkelt att komma igång med och inbjuder till fördjupning. Vi har elever som efter bara någon månad jobbar obehindrat i programmet, även med avancerad programmering. Och de som är extra intresserade förkovrar sig på egen hand, genom tutorials och forum på internet.

Förutom sin egen tvååriga yrkesutbildning till trätekniker, säljer TTU skräddarsydda utbildningar till företag och har nyligen dragit igång grupp nummer två med nyanlända, en mycket lyckad satsning tillsammans med Karlstad kommun där hälften i den första gruppen fick jobb efter fullgjord utbildning.

– Jag tycker det är kul med samarbeten och väljer att se så kallade konkurrenter som branschkollegor i stället. Det har vi alla glädje av, säger Jörgen Esslinge.

Viktoria Brattström
Viktoria Brattström, en av eleverna på TTU.

På TTU finns utbildningen för dig som vill arbeta inom sågverksindustrin

TTU i media

NWT 16 oktober 2020

NWT 3 april 2020

HammaröNytt april 2020

HammaröNytt februari 2020

HammaröNytt februari 2019

HammaröNytt november 2019

HammaröNytt juni 2018

HammaröNytt maj 2018

HammaröNytt maj 2018

HammaröNytt oktober 2017

HammaröNytt mars 2017

HammaröNytt juni 2015